Psychosomatische fysiotherapie
De therapie wordt door een bij het KNGF en de NFP geregistreerde fysiotherapeut gegeven. De therapeut werkt volgens het bio-psychosociale model. Dat houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische en sociale aspecten bij de behandeling betrokken worden.


De psychosomatische fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van chronische pijn, chronische vermoeidheid, spanningsklachten, paniekstoornissen en werkgerelateerde problematiek.


Het eerste gesprek is gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld.


De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.


Het doel van de therapie kan zijn:


  • Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht.
  • Veranderen van de factoren die de klacht in stand houden.
  • Toepassen van ontspanning.
  • Verbeteren van ademhaling of adempatroon door lichaamsbewustwording.
  • Verhogen van uw belastbaarheid.
  • Aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.
  • Inzicht krijgen met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren.
  • Op een andere manier leren omgaan met de klachten.
  • Vertrouwen krijgen in het lijfelijk functioneren.


Houding en bewegingstherapie u leert naar uw houdings- en bewegingspatroon te kijken en zo nodig te veranderen. Door het doen van oefeningen welke gerelateerd zijn aan dagelijkse bewegingen, leert u uw lichaam beter kennen en uw houding te verbeteren.

Hierdoor leert u zelf te beoordelen of uw houding en bewegingen juist zijn. U voorkomt daarmee dat u terugvalt in uw oude gewoonten en daarmee het terugkeren van klachten. Tijdens de therapie is zelf doen, zelf zien, zelf voelen en zelf oordelen belangrijk zodat u het geleerde in de thuissituatie, werksituatie, tijdens een hobby of sport kan toepassen.

De fysiotherapeut kijkt samen met u naar uw wensen en lichamelijke situatie en mogelijkheden. Middels begeleiding, adviezen en oefeningen zorgt de fysiotherapeut ervoor dat u weer beter kunt bewegen. Zodanig dat u uit het leven kunt halen wat er in zit. Fysiotherapie is gericht op het behandelen van acute blessures en chronische klachten.


Binnen de behandeling wordt gebruik gemaakt van:


  1. Cognitief gedragsmatige interventies
  2. Specifieke bewustwordingsmethodieken
  3. Ontspannings- en communicatiemethodieken
  4. Lichaamsgerichte interventies
  5. Stress management
  6. Houding en bewegingstechnieken

De behandeling wordt regelmatig geëvalueerd, getoetst en zo nodig bijgesteld.